Dogecoin koers

Dogecoin koers 2017-huidig

In januari 2017 stond de dogecoin koers op 0,0002, dezelfde positie waar hij bijna het hele afgelopen jaar had gestaan. In maart 2017 kwam er echter opeens een stijging in. In mei 2017 bereikte de munt vervolgens een hoogtepunt van 0,0037. Daarna daalde de koers geleidelijk naar 0,0017 in augustus 2017. Deze waarde bleef aanhouden tot het einde van het jaar. Vanaf december 2017 begon de Dogecoin plotseling flink te stijgen, met een hoogtepunt van 0,0173 op 8 januari 2018. Vervolgens daalde de koers weer enigszins. Op het moment staat de koers op 0,0114. De huidige totale marktwaarde van alle munten bij elkaar staat op $1,128,169,385 in Amerikaanse dollars.Dogecoin: van een grap naar de werkelijkheid

Cryptocurrency zoals dogecoin behoort tegenwoordig tot de orde van de dag. Toen deze coin voor het eerst opkwam, waren er echter weinig mensen geloofden dat deze ooit zou aanslaan. Jackson Palmer dacht er net zo over. Ten tijde van de eerste gekte rondom bitcoin bedacht hij zijn eigen cryptomunt. Hij baseerde de munt op de wereldwijd bekende meme Doge, een Shiba Inu hond die een internetsensatie werd.

Deze cryptomunt was bedoeld als een parodie op bitcoin, om te laten zien hoe gek het eigenlijk is dat mensen bakken met geld in iets ontastbaars als cryptomunten stopten. Echter, deze munt werd een hit en haalde binnen twee maanden al 50 miljoen dollar binnen. Volgens Palmer begon het met een aantal filantropen die onder meer geld wilden inzamelen voor zijn stichting. Met deze inzamelingen werd een project voor schoon water in Kenia gesteund, en ook werden twee Jamaicaanse bobsleeërs gesponsord, zodat zij naar de Olympische Winterspelen in Sochi konden.

Dogecoin als cryptomunt

Volgens de website is deze munt een gedecentraliseerde, peer-to-peer digitale munt, waarmee gebruikers gemakkelijk online geld kunnen versturen. Het noemt zichzelf: “the internet currency” (dogecoin.com). Normale geldtransacties gaan altijd via de bank als tussenpersoon, en de twee partijen die een transactie doen zijn daardoor altijd afhankelijk van deze tussenpersoon. Daarom zijn deze cryptomunten bedacht: om de tussenpersoon weg te werken en de transactie direct tussen de twee partijen te laten plaatsvinden. Dit maakt het transactieproces wat lastiger, omdat alle twee de partijen moeten beschikken over dezelfde informatie voordat een transactie afgehandeld kan worden. Deze informatie behoort bij normale transacties bij de bank, die alles tussen de twee partijen regelt. Maar het zorgt wel voor meer onafhankelijkheid van de tussenpersoon, en om meer anonimiteit bij transacties.